Povestea spectaculoasă a lui Coutinho! Cine „l-a trimis” la Liverpool și de ce și-a dorit să ajungă la Barcelona

520

La începutul lui 2012, Philippe Coutinho era împrumutat de Inter la Espanyol. Dacă în Italia nu reușise să se impună, brazilianul a arătat mult mai bine jucând pentru echipa catalană, unde a stat un sezon.

Însă nimeni nu își imagina atunci că va ajunge în top 3 cei mai scumpi fotbaliști din toate timpurile. Barcelona l-a cumpărat recent de la Liverpool, pentru 160 de milioane de euro.

Vasco da Gama, rampă de lansare

Coutinho s-a născut la Rio de Janeiro și s-a format la juniorii celor de la Vasco da Gama. Până să facă pasul către Vasco, la început a fost dus de frații săi la futsal. Acolo și-a dezvoltat tehnica specială, care l-a ajutat să se remarce și pe teren mare. A prins naționala U15 a Braziliei și apoi au venit ofertele.

La 16 ani, italienii de la Inter l-au remarcat și l-au cumpărat în 2008 pentru 4 milioane de euro. A rămas să joace în Brazilia încă doi ani. În iulie 2010, a mers la Inter, unde antrena Rafa Benitez, iar patronul Massimo Moratti spunea: „Coutinho este viitorul lui Inter”.

În Italia a arătat ca un fotbalist foarte talentat, dar nu s-a impus în stilul tacticizat al fotbalului din „Cizmă”. Pentru a-i oferi șansa să joace mai mult, Inter l-a împrumutat în Spania, la Espanyol.

Superafacere pentru Liverpool

După un sezon la Espanyol, brazilianul de 1,71 m i-a convins pe cei de la Liverpool că are potențialul unui fotbalist de top. La începutul lui 2013, „cormoranii” au plătit 8,5 milioane de lire și au câștigat bătălia cu Southampton, un alt club care îl dorea pe Coutinho. La Southampton era antrenor Mauricio Pochettino, cel care îl pregătise la Espanyol. Mijlocașul ofensiv a ales Liverpool și a fost inspirat.

Damien Comolli, fost director sportiv al „cormoranilor”, a dezvăluit ulterior că cel care l-a convins să-l cumpere pe Coutinho a fost chiar Benitez, antrenorul care l-a avut la Inter. E „de superclasă”, a fost caracterizarea tehnicianului spaniol.

Coutinho a debutat ca titular la Liverpool într-un meci cu Swansea, scor 5-0, în care a și marcat.

Liverpool a avut un sezon 2013–2014 excepțional, avându-l pe Coutinho jucător cheie la mijloc, iar pe Luis Suarez un adevărat golgheter. „Cormoranii” au pierdut dramatic titlul în lupta cu Manchester City, într-un an în care puțini le dădeau șanse la primul loc.

Alături de Messi și Iniesta la 25 de ani

Cota lui Coutinho a crescut de la an la an, iar cele mai bogate cluburi din lume l-au trecut pe lista de priorități. Barcelona l-a curtat îndelung și a reușit să-l transfere în acest început de an 2018.

„Am plecat de la Liverpool pentru că am visat dintotdeauna să joc la Barcelona. N-am avut nicio ezitare, am ajuns să joc alături de idolii mei și acolo unde au jucat alți idoli”.

Prieten din copilărie cu Neymar, Coutinho a fost mare fan Ronaldinho și are acum misiunea de a le readuce aminte fanilor catalani de geniul atacantului brazilian.

  • Cifrele lui Coutinho:
    Liverpool: 152 de meciuri – 41 de goluri – 35 de assist-uri
    Espanyol: 16 meciuri – 5 goluri
    Inter: 28 de meciuri – 3 goluri
    Naționala Braziliei: 31 de meciuri – 8 goluri

Nu uitaţi: staţi cu ochii şi pe https://www.facebook.com/efortuna.ro/!