A fost nevoit să se retragă și a devenit scouter la 22 de ani! Povestea impresionantă a unui fotbalist de la Manchester City

477

La doar 22 de ani, Sinan Bytyqi poate să spună că a avut o viață de film.

Fotbalistul care s-a remarcat la Manchester City are o poveste impresionantă, în care viața de sportiv s-a încheiar prematur. Bytyqi a fost diagnosticat cu cardiomiopatie hipertrofică și a fost nevoit să-și încheie cariera, dar cei de la City l-au angajat pe post de scouter.

După ce a fost nominalizat în echipa etapei din Olanda, Sinan a fost chemat în birou înaintea unui antrenament. „Acolo erau antrenorul principal, secunzii, cei din staff-ul medical… Antrenorul a ridicat o hârtie și mi-a spus că mi-au găsit ceva la testul medical anual și că trebuie să mă întorc în Anglia. Apoi mi-a spus că e o problemă care își poate încheia cariera de fotbalist”.

Vestea groaznică venea la finalul anului trecut. Un al doilea test făcut în Anglia a confirmat disgnosticul de cardiomiopatie hipertrofică, care înseamnă ȋngroşarea pereţilor ventriculari și dezorganizarea arhitecturii muşchiului inimii. Este cauza principală în cazurile de stop cardiac la sportivii tineri.

„Mi-au spus că sunt 4% șanse să fac stop cardiac dacă voi continua să joc fotbal. Iar dacă renunț la fotbal, șansele scad la 1%”, dezvăluie Sinan Bytyqi.

Un final teribil de carieră, una presărată cu multe sacrificii.

Viață ca un scenariu de film

Când avea doar 6 luni, Bytyqi, născut într-o familie de albanezi din Kosovo, a fugit din țară alături de părinți și de fratele său. Dar cum nu aveau toate actele în regulă, au fost trimiși înapoi. Însă după ceva timp, au reușit să plece legal în Austria.

Aici, Bytyqi a început să joace fotbal și la 14 ani s-a transferat de la Klagenfurt la Viena.

„Tot ce îmi doream e să joc fotbal. A fost greu, în perioada aceea făceam 3 ore pe drum. Dar dacă îți dorești ceva, trebuie să faci sacrificii pentru a obține”.

Bytyqi a ajuns să evolueze pentru Austria U19 și a fost remarcat de scouterii lui Manchester City. Ajuns în Anglia, a explodat odată cu numirea lui Patrick Vieira ca antrenor al echipei de juniori.

„Patrick e incredibil. Mi-a fost greu la început la Manchester, dar el a făcut ca totul să fie mult mai bine. Prin mici detalii. Odată, după antrenament, a văzut câțiva jucători care așteptau taxiul pentru a merge acasă. I-a dus chiar el cu mașina. Când familia mea m-a vizitat aici, ne-a scos pe toți la masă într-un restaurant italian”.

City a decis să-l împrumute pe Bytyqi în Olanda, la Cambuur, pentru a prinde experiență. Aici a avut ghinion. S-a accidentat grav și a stat departe de gazon timp de 8 luni. După ce s-a refăcut, a rămas în Olanda, dar la altă echipă, la Go Ahead.

„A fost o experiență fantastică. Aveam 10.000 de bilete vândute la meciurile de pe teren propriu, iar dacă jucam cu Ajax, ar fi venit la meci 50.000. Când am revenit la un moment dat în Anglia, Pep Guardiola mi-a spus că e cu ochii pe mine”. Dar la ceva timp, a picat bomba.

A ales să devină scouter

City, prin directorul sportiv Txiki Begiristain, i-a oferit toată susținerea: „Txiki mi-a spus că nu-mi vor rezilia contractul și că sunt alături de mine indiferent ce decid. Dar trebuia să pun sănătatea pe primul plan. Sunt campionate în care nu-ți dă voie să joci cu o astfel de problemă, Italia de exemplu. În Anglia mă lăsau pe mine să decid, dar ce aș fi făcut dacă ne pregăteam în afara țării înaintea sezonului? Și cum aș fi putut juca știind că omul de pe margine cu defibrilatorul aștepta ca ceva să se întâmple cu mine? Asta nu ar fi fost în regulă”.

„Le-am spus celor de la club decizia mea”, continuă Sinan. „Begiristain mi-a spus că am luat decizia corectă și m-a întrebat ce vreau să fac în continuare. I-am spus că mi-ar plăcea să rămân în club”.

Bytyqi l-a contactat pe Fergal Harkin, șeful departamentului de scouting de la Manchester City. „Mi-a spus că pot lucra alături de el și am fost foarte încântat. Știam cât de dificil este să fii fotbalist împrumutat la altă echipă. La City ai totul la dispoziție: hrană, piscină, saună… Dar după ce pleci, nu mai ai aceleași condiții. Trebuie să-ți gătești singur și nici măcar limba nu o înțelegi”.

La un an de la data când a fost diagnosticat, Bytyqi și-a început noul rol, de scouter al jucătorilor împrumutați de club. „Urmăresc jucători, redactez rapoarte și încerc să-i susțin”, spune Sinan.

„Nu poți schimba ziua de ieri, dar o poți schimba pe cea de mâine. Mă duc acasă și plâng sau merg mai departe. Trebuie să le mulțumesc celor de la City pentru această șansă. Pentru mine, ideal e să fiu plătit pentru a juca fotbal, iar pe locul doi e să fiu plătit pentru a vedea fotbal. Sunt foarte norocos”, concluzionează Bytyqi.